Din punct de vedere medical, psoriazisul este adesea încadrat ca si o boala a pielii. In realitate, psoriazisul este o boala cu debut imunitar ce poate afecta pe termen lung calitatea vieții. Persoanele cu psoriazis pot înfrunta anumite probleme estetice dar si medicale din cauza bolii. In acest articol vom discuta despre cauze, tipuri de psoriazis, tratament si alte aspecte ce pot interesa persoanele ce suferă de aceasta afecțiune.
Psoriazis – cauze si simptome
Sunt mai multe teorii in ceea ce privește cauzele psoriazisului. In mare, acesta este a boala a sistemului imunitar sau determinata genetic ce determina ca pielea sa se refacă intr-un mod accelerat. Zonele afectate de psoriazis au un aspect caracteristic.
Alte cauze pentru psoriazis sunt determinate de anumite medicamente precum litiul sau de obezitate, consum de alcool, factori de stres, infecții virale si alte patologii. Ca si răspândire in populație, acesta afectează aproximativ 2% din populație si apare in general înaintea vârstei de 30 de ani.
In mare parte simptomele sunt determinate local de către leziunile ce se găsesc la nivelul pielii. Se poate remarca o uscăciune specifica iar pielea are tendința de descuamare, cauzând astfel mâncărimi si disconfort pacientului. Alte simptome pot apare le nivelul scalpului prin descuamare si chiar pierderea in timp a parului din zona afectata.
O forma particulara de psoriazis se datorează artritei psoriazice. Aceasta apare in o minoritate de cazuri si este asociata cu disconfort articular, dureri si poate evolua spre scădere a mobilității pacientului.
Psoriazis – tipuri, descriere
Ca si tipuri, psoriazis apare in 5 forme pe care le vom discuta imediat. Ca si distribuție, leziunile apar pe scalp, pe coate, genunchi, degete sau fata. Artrita psoriazica afectează in general zona mâinilor. Ca si tipuri, psoriazis se poate defini ca:
- Psoriazisul in placi-cea mai comuna forma, apar leziuni albe si cenușii ce alternează cu zone roșii iar celulele pielii se descuamează cu ușurința
- Psoriazisul gutat-o forma mai rara, apare la persoanele sub 18 ani si se manifeste prin niște pete mici si roșii pe piele
- Psoriazisul inversat-apare in zonele de piele cutata, sub sâni, la subraț, intre coapse iar semnele bolii sunt mai ușoare iar leziunile sunt fine la atingere
- Psoriazisul pustulos-forma cea mai severa, descuamarea de la nivelul celulelor pielii este accentuata si poate apare doar pe anumite zone sau pe întreg corpul
- Forma eritrodermica-forma cea mai severa a psoriazisului, sistemul imunitar ataca foarte agresiv pielea, lăsând niște leziuni asemănătoare arsurilor severe, poate necesita îngrijiri de urgenta
Simptomele psoriazisului diferă de la pacient la pacient si de aceea viața unui pacient cu aceasta boală poate fi foarte diferita si la fel si anumite tratamente. Leziunile corpului pot fi distribuite doar intr-o anumita arie sau pot acoperi chiar si tot corpul in funcție de tip dar si in funcție de anumiți agenți iritanți precum frigul si anumite produse de curățenie si îngrijire.
Psoriazis – tratament si remedii
In funcție de ce tipuri de leziuni are un pacient si de severitatea acestora, tratamentul recomandat de un medic specialist este foarte divers. In primul rând se identifica cauza, in cazul in care acest lucru este posibil. Medicul poate recomanda doar o schimbare de stil de viată si suplimentare cu vitamina D. De obicei aceste masuri sunt suficiente însă sunt multe persoane ce necesita îngrijiri suplimentare.
Fototerapia cu raze UV este de asemenea recomandata însă aceasta trebuie făcută doar la recomandare medicului deoarece exista anumite afecțiuni ce o contraindica. Exista si o alta varianta de tratament suportiv bazat pe gudroane si acid salicilic in creme sau șampoane ce sunt foarte utile in tratamentul psoriazisului si pot fi folosite timp îndelungat.
Multi medici recomanda inclusiv folosirea de apa purificata in timpul spălării pentru a elimina posibilitatea iritativa a clorului. Apa medicinala din anumite stațiuni poate fi de asemenea foarte utila.
Când aceste metode nu funcționează se poate trece la tratament cu medicamente precum corticoizi sau chiar la anumite imuno-supresoare ce sunt folosite si pentru alte boli. Un alt tip de terapie o constituie analogii de vitamina A dar pana sa începeți cu aceștia trebuie sa încercați si alte metode alternative deoarece pot avea efecte adverse sistemice. Alte terapii biologice sunt in curs de cercetare iar acestea vor fi recomandate doar formelor severe si extrem de severe.
Viața unei persoane cu psoriazis poate fi extrem de normala atâta timp cat tratamentul este unul susținut. Este de asemenea recomandat sa fie tratate si alte afecțiuni precum obezitatea ce pot duce la apariția psoriazisului. O piele hidratata si protejata încă din mica copilărie poate de asemenea sa ajute in prevenția aceste boli. In cazul acestei afecțiuni este recomandat sa consultați un medic înainte de a începe orice tip de tratament pentru a avea o buna diagnosticare a bolii si a vedea care este tratamentul cel mai potrivit pentru dvs.
Lasă un răspuns