Psoriazisul este o boală inflamatorie cronica care poate afecta pielea, unghiile și articulațiile. Provoacă roșeață, descuamare, durere și umflare a pielii și apare sub formă de erupții pe corp, cu exacerbări și remisiuni. În niciun caz nu este contagioasă.
Psoriazisul începe în sistemul imunitar, în special în limfocitele T. Aceste celule sunt activate inadecvat și provoacă răspunsuri celulare diferite, cum ar fi proliferarea și dilatarea vaselor de sânge. Boala se caracterizează prin urmare printr-o multiplicare excesiv de rapidă a celulelor pielii. La restul oamenilor, turnover-ul celular al epidermei durează 30 de zile. Cu toate acestea, la pacienții cu psoriazis perioada este redusă la patru zile. Acest fapt face ca pe suprafață să se acumuleze pete groase, solzoase și roșiatice de piele care provoacă mâncărime sau durere.
Psoriazis exista si poate aparea pe coate, genunchi, zona inferioară a spatelui și la nivelul scalpului. Zonele afectate de aceasta boală de piele sunt acoperite de scuame. Este o boală foarte eterogenă. Unii oameni suferă doar de simptome ușoare, cu plăci ocazionale și mâncărime, în timp ce alții prezintă simptome mult mai severe.
În prezent, nu există o modalitate eficientă de a preveni apariția acestei patologii. Specialiștii sfătuiesc să mențină pielea umedă și curată pentru a evita erupțiile.
Cauzele si simptomele psoriazisului
Originea specifică a psoriazisului este necunoscută, dar se știe că se datorează diverselor cauze, care pot fi genetice, imunitare, de mediu și psihologice, deoarece în apariţia lui intervin şi factori externi
Factorul genetic
Cercetările cu persoanele cu psoriazis relevă faptul că există regiuni cromozomiale asociate cu dezvoltarea acestei boli. Grupurile de gene identificate variază de la familie la familie și de la pacient la pacient.
S-a văzut că există antecedente familiale la 40% dintre pacienții cu psoriazis, ceea ce demonstrează caracterul ereditar al acestei patologii. Cu toate acestea, studiile cu gemeni identici au arătat că doar 70% din cazuri au avut boala ambii frați.
Psoriazis cauze – Factori externi
Dintre factorii externi sau exogeni care pot dezvolta boala se remarca urmatorii:
- Infectii cronice ce apar in urma sistemului imunitar scazut
- Stres
- Obezitatea
- Consumul de alcool
- Consumul de tutun.
- Boli precum artrita reumatoidă.
- Modificări hormonale.
- Traume (placi, răni, lovituri, arsuri solare pe piele etc.).
- Medicamente.
Psoriazisul poate apărea lent sau brusc. De asemenea, simptomele pot dispărea într-o perioadă de timp și pot reapărea. Cele mai frecvente manifestări sunt leziunile cutanate adica la nivelul pielii în formă de placă a căror dimensiune poate varia și se caracterizează prin a fi roșii și acoperite de solzi albici de diferite forme și dimensiuni. Unele pot avea dimensiunea unei unghii roz, dar altele se pot extinde pentru a acoperi zone mari ale corpului, luând forma unui inel sau a unei spirale.
Descuamarea poate fi confundată cu mătreața severă, dar plăcile caracteristice psoriazisului, care amestecă zone solzoase cu zone complet normale, o deosebesc de mătreață. Psoriazisul poate apărea și în jurul și sub unghii, care se îngroașă și se deformează. Simptomele mai puțin frecvente ale bolii sunt durerea, leziunilor genitale la bărbați, modificări ale unghiilor variind de la culoare (nuanțe între galben și maro), grosime (mai groase și decojite și separarea pielii) si mătreaţă.
Tipuri de psoriazis
Există multe tipuri de psoriazis, deși specialiștii preferă să vorbească despre diferite forme de prezentare a bolii. Poate fi clasificat în funcție de gravitatea sa, de forma și de modelul solzilor.
După gravitate avem psoriazis ușor: acoperă 2% sau mai puțin din pielea corpului. Sunt de obicei plăci izolate situate pe genunchi, coate, scalp, mâini și picioare. Tratamentul este de uz local (creme, loțiuni, șampoane), psoriazisul moderat: acoperă între 2 și 10% din suprafața corpului. Poate apărea pe brațe, picioare, trunchi, scalp și alte zone. Tratamentul pe care îl primesc pacienții este uz topic și fototerapie.
În unele cazuri, poate include și terapie medicamentoasă prin aplicarea de creme si nu in ultimul rand, psoriazis sever: Acoperă mai mult de 10% din pielea corpului. De obicei, este tratată cu fototerapie și medicamente orale.
Dupa forma avem:
- Psoriazis în plăci: Cunoscut ca „psoriazis vulgar”
- Psoriazis gutat sau cu picături: Acest tip se manifestă ca mici picături roșiatice pe piele care apar pe trunchi și extremități și uneori pe scalp. Cu toate acestea, aceste leziuni nu sunt la fel de groase ca psoriazisul în plăci. Poate fi cauzată de un anumit tip de infecție și apare de obicei în copilărie.
- Psoriazis inversat (în pliuri): Apare la axile, inghinal, sub sâni și în pliurile organelor genitale și feselor. Aceasta se manifestă de obicei pe pielea netedă și uscată, sub formă de roșeață și inflamație, dar nu și scuame. Psoriazisul invers este predispus în special la iritații de la frecare și transpirație, motiv pentru care persoanele obeze au mai multe probleme.
- Psoriazis eritrodermic: este un tip inflamator rar de psoriazis care afectează de obicei cea mai mare parte a corpului.
- Psoriazis pustulos generalizat: Denumit și psoriazis pustular Von Zumbusch. Este foarte rar și se manifestă ca zone mari ale pielii care sunt roșii, dureroase și produc pustule albe. Când aceste pustule se usucă, ele reapar ciclic.
- Acropustuloza: La acest tip, leziuni cutanate sunt localizate pe varful degetelor si uneori pe picioare. Se caracterizează prin faptul că pot fi dureroase și invalidante, ducând la deformarea unghiilor și în cele mai severe cazuri, modificări ale oaselor feței.
Artrita psoriazică este o formă de inflamație cronică a articulațiilor care afectează 10 până la 30% dintre pacienții cu psoriazis. Această patologie, caracterizată prin roșeață, durere și umflarea articulațiilor, poate apărea în orice moment, deși apare de obicei între 30 și 50 de ani. Zonele care sunt afectate sunt în principal degetele de la mâini și de la picioare, coloana lombară și sacră, genunchii și încheieturile mâinilor.
Diagnosticul dat de medic specialist precoce joacă un rol foarte important în artrita psoriazica, deoarece dacă nu este tratată rapid poate provoca leziuni ireversibile ale articulațiilor.
Cum să tratezi psoriazisul?
Un diagnostic al bolii se face de catre medic specialist, prin observarea zonei în care apar descuamări și leziunile pielii. Pe măsură ce psoriazisul progresează, medicii pot recunoaște cu ușurință modelul caracteristic de descuamare, așa că, în general, nu sunt necesare teste de diagnosticare.
În unele ocazii, specialiștii efectuează o biopsie cutanată pentru a confirma diagnosticul și a exclude alte patologii care pot împărtăși aspectul și simptomele.
Tratamentul psoriazisului depinde de fiecare pacient și de tipul de boală pe care îl are. Deși nu există un remediu pentru această boală, aceasta poate fi pe deplin controlată și în unele cazuri simptomele (inflamație, roșeață, peeling și mâncărime) nu trebuie să reapară. Diferitele tratamente care se aplică sunt:
- Substanțe topice – Tratament inițial pentru majoritatea pacienților cu psoriazis este de obicei creme, loțiuni, demachiante și unguente aplicate pe zonele afectate. Printre altele, se folosesc creme hidratante, corticosteroizi topici, derivați de vitamina D, gudroni și inhibitori locali ai calcineurinei.
- Fototerapie – In general, soarele este benefic pentru aceste tipuri de pacienti in special deoarece aceasta genereaza vitamina D. Unii pot avea nevoie de un impuls specific cu lumină ultravioletă artificială (raze UVB) sau o combinație de lumină ultravioletă și medicamente.
Pe langa aceaste tratamentele , medicii prescriu si medicamente precum Metotrexat, Ciclosporină si Apremilast. Este esențial ca pacienții cu psoriazis să mențină o igienă adecvată a pielii pentru a preveni infecțiile care pot duce la leziuni și un nou focar al bolii.
Care este cea mai eficientă cremă pentru psoriazis – ingrediente
Psoriazisul este o boală cronică care apare în stratul exterior al pielii și apare atunci când există o acumulare excesivă de celule moarte în țesuturi.
Printre cele mai frecvente simptome in cazul psoriazisului se numără pielea uscată, petele solzoase, pete roșii, iritația, mâncărimea și durerea. Cel mai indicat este sa asigurati un tratament imediat cu produsele adecvate, iar in lista pe care vi-o prezentam mai jos, includem cateva dintre acestea si ce ingrediente ar trebui sa contina pentru a avea efect pe piele si a nu dezvolta complicatii.
Este necesar sa va uitati dupa creme care contin ingrediente naturale, ca miere de manuka, aloe vera, unt de shea, ulei de nucă de cocos, ulei de cânepă, unt de cacao, alge marine și vitaminele A, C, E, B2 și B5. Un alt tip de crema ar fi cea creată pentru a oferi un tratament mai natural făcut din miere americană, ulei de arbore de ceai, colagen, turmeric, aloe vera, arnică, nucă de cocos și MSM. Componentele sale previn erupțiile cutanate, hidratează derma și opresc senzația de mâncărime.
Lasă un răspuns